Select Page

Po zadnji mobilnosti je učence čakala nova naloga, ki so jo opravili na terenu: raziskovanje arhitekturnih znamenitosti po Sloveniji.

 

Nalogo smo razdelili na tri dele: starejši učenci so raziskovali arhitekturo glavnega mesta, mlajši pa arhitekturo kraja Rače. Skupaj pa so se odpravili raziskovati  arhitekturo drugega največjega slovenskega mesta Maribor.

Starejši učenci so se 21.11.2022 z vlakom odpravili v Ljubljano, kjer so si pod strokovnim vodstvom, katerega je organiziral TIC Ljubljana, ogledali stavbe v naši prestolnici. Seznanili so se z njihovo zgodovino, legendami ter opisali arhitekturni izgled.

Ogled so začeli pri hotelu Union. Učenki sta na posnetku v angleščini razložili, zakaj je bil hotel pomemben za tisti čas.  Istega leta, kot je bil odprt hotel, so odkrili spomenik Francetu Prešernu, kateri je zaradi razgaljene muze povzročil velik škandal.

 

Učenci so se nato sprehodili po tromostovju, ki se nahaja na seznamu Unescove kulturne dediščine. Vodička je razložila, da je tromostovje v sedanji obliki delo arhitekta Plečnika. Gre za glavni most, kateremu so potem, ko se je promet v Ljubljani pričel večati, dodali še dve brvi in tako poskrbeli za varnost vseh udeležencev.

Veliko smo slišali o arhitektu Plečniku, ki je imel pomemben vpliv na ljubljansko arhitekturo. Videli smo kar nekaj zgradb, ki so nastale pod njegovim vodenjem in načrtovanjem. Najbolj nas je pritegnila Narodno univerzitetna knjižnica. Posneli so zelo kratek video o njeni arhitekturi.

 

 

Pomemben del vsakega mesta so cerkve. V samem centru Ljubljane smo si ogledali dve: Cerkev Marijinega oznanjenja na Prešernovem trgu in katedralo – Stolnico sv. Nikolaja.

V bližini katedrale je mestna hiša ali Rotovž, v kateri ima danes prostore mestna občina Ljubljana. Pred hišo je Robbov vodnjak. Vodička nam je razložila, da je bi naj predstavljal tri krajnske reke: Ljubljanico, Krko in Savo.

Po ogledu notranjega razstavišča v mestni hiši smo se odpravili na vožnjo z ladjico po reki Ljubljanici. Opazili smo, da je v samem mestu precej mostov. Vodička nam je razložila zanimive legende in nekatere resnične zgodbe o njih. Seveda nas je najbolj pritegnilo tromostovje, ampak tudi novi mesarski most ali drugače ljubljanski most ljubezni, nas je zanimal. Nanj namreč zaljubljenci priklenejo ključavnice, ključe pa vržejo v reko. Tako bi naj njihova ljubezen ostala večna.

Nekatere mostove smo med samim sprehodom po Ljubljani tudi prečkali. Tako smo se ustavili pri Zmajskem mostu, kjer smo slišali legendo o zmajih.

Ljubljana nas je zelo pritegnila, a smo se morali odpraviti domov. Čakala nas je še dolga vožnja z vlakom… in čez nekaj dni drugi del naloge.

Dostopnost