Select Page

Drugi del naloge, v kateri smo raziskovali arhitekturne znamenitosti, smo opravili v Mariboru. Tudi tokrat smo se tja odpravili z vlakom. Nalogi so se pridružili skoraj vsi učenci, ki obiskujejo eTwinning, tako da se je zbrala kar pisana druščina, vse od četrto- do sedmošolcev. Ker je Umetnostna galerija Maribor v tistem času na novo odprla razstavo arhitekturnih del arhitekta Saše Deva, ki je zelo vplival na razvoj mestne arhitekture, smo se odločili, da si jo ogledamo.

Po prijaznem sprejemu v UGM nam je kustosinja najprej predstavila poklic arhitekta, zatem pa življenje Saše Deva. Videli smo njegove načrte zgradb. Po fotografijah smo si lahko ogledali, kako so stavbe gradili.

 

Po ogledu razstave smo se skupaj s kustosinjo odpravili po mestu. Najprej smo se ustavili pri nekdanji banki na Tyrševi ulici, ki je bila prva armirana stavba v Mariboru. Vprašanja so kar deževala in kustosinja je naše učence zelo pohvalila, saj je videla, da so dobro poslušali med samim vodenjem po galeriji.

Arhitekt Saša Dev je načrtoval tudi Hutterjev blok in zdravstveni dom. Videli smo stanovanjsko stavbo, ki je spodaj široka le 4 metra, zgoraj pa se razširi na 6 metrov. Takšno je arhitekt načrtoval, ker je bila na voljo le zelo ozka parcela, katere nihče ni želel kupiti.

Po tem, ko se je kustosinja poslovila, smo si ogledali še druge znamenite arhitekture v Mariboru.  V bližini Hutterjevega bloka smo videli mestno občino,  ki se ponaša z neobaročno fasado.

Zatem smo se odpravili k mariborskemu gradu, mimogrede videli frančiškansko cerkev, ki je zelo zanimiva s svojima dvema stolpoma in zunanjim izgledom. Priložnost smo si imeli ogledati tudi Stolno cerkev, ki je prav tako imenitna, vendar na izgled popolnoma drugačna od frančiškanske cerkve.

Na Glavnem trgu smo so odpravili do kužnega znamenja, ki je pomemben spomenik, kateri obeležuje kugo. Ob tem spomeniku stoji tudi mestna hiša, zanimiva zgradba, katero krasi stolp.

Pomemben del mariborske arhitekture so tudi mostovi. Preko reke Drave jih samo v Mariboru naštejemo šest, sedaj gradijo še sedmega.

Drugi del naloge je bil za nami. Učenci so stavbe fotografirali, saj bodo kasneje v šoli pripravili skupno predstavitev o stavbah v Mariboru.

Dostopnost