V petek, 21. novembra 2025, je na naši šoli potekal naravoslovni dan, katerega rdeča nit je bil slovenski tradicionalni zajtrk. Dopoldne je zaznamovalo bogato dogajanje, ki je učencem ponudilo prijeten preplet učenja, ustvarjalnosti in okušanja domačih dobrot.
Dan se je začel z ogledom predstavitve o pomenu jutranjega obroka in o značilnih sestavinah tradicionalnega slovenskega zajtrka. Učenci so se nato v svojih učilnicah lotili priprave jedilnih kotičkov. Mizice so poljubno razporedili ter jih skrbno okrasili. Na domiselno urejenih pogrinjkih so se znašli okrašeni krožniki, pisane serviete in različni okraski – od čebelic in rožic do drobnih lučk. Sledil je zajtrk, sestavljen iz masla, medu, kruha, jabolka in mleka – preprosta, a hranljiva kombinacija, ki že vrsto let simbolizira povezanost z domačim okoljem.
Učenci predmetne stopnje so se po obroku udeležili predavanja o vlogi joda v prehrani, ki ga je izvedla prof. dr. Simona Gaberšček, dr. med., iz UKC Ljubljana.
Sledila je degustacija lokalno pridelane hrane, kjer so bili na voljo izdelki Kmetije Plečko, Mozaika dobrot, Sadjarstva Plečko, Ekološke kmetije Podgrajšek in Kmetijske zadruge Rače. Pokusiti je bilo mogoče različne vrste kruha, sadje, olje, ocvirke, polento, kislo zelje, joto in drugo pristno domačo hrano.
Po kulinaričnem delu so sledile delavnice, ki so jih vodile učiteljice.
– šestošolci so pripravljali domače namaze in preračunavali recepte,
– sedmo- in osmošolci so raziskovali sestavo živil ter podrobneje preučevali energijske pijače,
– devetošolci so izračunavali energijsko vrednost različnih jedi.
Za učence prvega triletja je Društvo za boljši svet pripravilo dramsko uprizoritev Ujeti se ne dam. Četrto- in petošolci pa so se udeležili tematskih delavnic, prav tako v izvedbi društva.
Dan je bil zagotovo drugačen od običajnega, saj je minil v ustvarjalnem in raziskovalnem duhu. Učenci so skozi različne dejavnosti poglobili svoje razumevanje o zdravi prehrani ter spoznali pomen lokalnih pridelovalcev.
Zapisala: Martina Brodej