Select Page

KAKO SMO OBELEŽILI 150 LET ŠOLSTVA V RAČAH

150-letnica šole v Račah je izjemno pomembna prelomnica v zgodovini te institucije. Je rezultat neprecenljivega truda in predanosti številnih učiteljev, učencev in staršev. Šola je v vseh teh letih pomembno vplivala na življenje mnogih generacij. Vzgoja in izobraževanje sta ključnega pomena za razvoj družbe, zato smo si zadali cilj, da tak pomemben dogodek primerno praznujemo in ga obeležimo.

Na spletni strani šole smo temu jubileju namenili precejšnjo skrb. Posebna zahvala gre učiteljici Ireni Marković, ki je raziskala zgodovino šolstva v Račah in nas opomnila na vse pomembne prelomnice ter posameznike, ki so skozi leta prispevali k razvoju izobraževanja v našem domačem kraju. Na tak način smo želeli ohraniti spomin na zgodovino šole in ga prenesti na mlajše generacije, saj je pomembno, da se zavedajo svojih korenin in preteklosti.

Pod njenim mentorstvom so učenci dejavnosti Raziskujem zgodovino v preteklem šolskem letu organizirali dve okrogli mizi. Na prvem srečanju smo gostili bivše učence, ki so danes zaposleni na šoli. Drug dogodek je bil namenjen srečanju nekdanjih učencev naše šole, ki so danes uspešni na različnih področjih. Vsi povabljeni so z nami delili iskrive spomine vezane na šolske dni. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da so se na naši šoli vzgojili številni posamezniki, ki so pustili pečat tako v ožji kot širši skupnosti. Program je bil obogaten z glasbo ter nagrajeno gledališko igro.

Tekom tako posebnega šolskega leta se nismo osredotočali le na posamezne dogodke. Želeli smo si, da šola skozi celotno leto diha in živi  s to pomembno obletnico. Tako smo si kar nekaj petkov na šoli popestrili s tako imenovanimi »STOPETKI«. Se sprašujete, kaj ta beseda pravzaprav pomeni? Gre za preplet števila 150 in besede petek. Učenci in učitelji so ob koncu tedna dobili različne izzive. Bilo je pestro, zanimivo, igrivo in šaljivo. Učenci so lahko učitelje nagovarjali tovariši in tovarišice, preizkusili smo se v lepopisju, namesto šolskih pladnjev smo uporabljali okrašene prtičke, imeli smo dan brez multimedije, učitelji so v razrede prinesli palice in v kotu učilnice je »nagajive« učence pričakala koruza, ugibali smo naslove pesmi naših dedkov in babic … Ob koncu leta smo se posladkali s sladoledom naše mladosti.

V šolski knjižnici smo s pomočjo učiteljic in knjižničarke pripravili razstavo stare učilnice. Učenci so si lahko ogledali stare šolske klopi, tablice, peresnike, lesene peresnice, šolske dnevnike, stare Cicibane, berila, vadnice, herbarije … Pri razstavi nam je zelo pomagala učiteljica Kristina Milec ter upokojena učiteljica ga. Milena Žbogar, ki nam je priskrbela številne svoje zapiske, delovne liste, ilustracije, ki jih je nekoč sama uporabljala kot pripomočke pri poučevanju. V tako opremljeni učilnici so lahko učenci prisluhnili zgodbi, ki jih je ponesla v stare čase.

150-letnico šole je potrebno praznovati z veseljem in enotnostjo, predvsem slednjo smo dokazali, ko smo združili moči in pripravili sklepno proslavo ob zaključku šolskega leta. Prireditev je bila namenjena širši javnosti. Idejna vodja zaključne prireditve je bila učiteljica Petra Pipenbaher. Pri soustvarjanju in realizaciji so ji pomagali številni učitelji. Osnovna ideja je bila preplet preteklosti in sedanjosti, saj se zavedamo, da nam tradicija daje stabilnost ter prinaša modrost preteklosti, izkušnje  in nova dognanja pa nam omogočajo rast in razvoj, spodbujajo k raziskovanju in odkrivanju novih poti. Vsaka generacija ima edinstvene izkušnje. Na vse to so nas želeli opozoriti številni nastopajoči učitelji: Sabina Ozmec, Janja Pučko, Boštjan Šterbal, ravnatelj Rolando Lašič ter učenci pod vodstvom učiteljev – mentorjev. Za povezovanje tradicije in svežih idej je prav tako poskrbel otroški in mladinski pevski zbor, ki ga vodi učiteljica Petra Efremov. Posebno vzdušje so nam  s plesom, igro ter petjem pričarali mladi folkloristi pod taktirko učiteljice Sabine Hovnik. Ob koncu prireditve smo se na odru zbrali vsi zaposleni ter učenci in skupaj zapeli pesem Mi smo ta svet.

Prav tako ne smemo pozabiti na razstavo, ki krasi šolsko ograjo in prikazuje zgodovino šolstva v Račah. Pripravile so jo učiteljice Irena Marković, Mojca Moškon Mešl ter Maja Patty. Vabljeni k ogledu.

Za nami je prav posebno šolsko leto. Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo vsem, ki so svoj čas, znanje in energijo žrtvovali za razvoj šole v Račah. 150-letnica šole je čas za slavje, veselje in ponos. Prav tako pa je to priložnost za razmislek o prihodnosti šolanja in usmeritvah za nadaljnje izboljšave.

Kolektiv OŠ Rače

Dostopnost