Select Page

Spoštovani starši, dragi učenci!

Že deseto leto zapored v Sloveniji pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na tretji petek v novembru, obeležujemo dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Letos bo to 20. 11. 2020.

Kljub temu, da bo izvedba projekta zaradi epidemije covid-19 letos drugačna, se mu bomo na naši šoli, tako kot že v zadnjih nekaj letih, z veseljem pridružili.

Na ta dan bomo za učence cele šole izvedli naravoslovni dan. Učencem in staršem želimo sporočiti dve osnovni sporočili projekta Tradicionalni slovenski zajtrk:

·         pomen sestavljanja jedilnikov z lokalnimi sestavinami (živila, ki so pridelana in predelana v Sloveniji),

·         pomen rednega zajtrkovanja za zdravje.

Že od prve izvedbe Tradicionalnega slovenskega zajtrka naprej je ves čas v ospredju in najbolj izpostavljeno poreklo živil, ki morajo biti pridelana in predelana v Sloveniji. Hrana pridelana v bližini (npr. pri lokalnem kmetu), nima za seboj na stotine ali celo tisoče prevoženih kilometrov. Pot z njive do krožnika je tako čim krajša. Tradicionalna živila so se v lokalnem okolju razvila iz potreb in danih možnosti, torej podnebja, zemlje in drugih dejavnikov, zato je ravno lokalna hrana najprimernejša za posamezno okolje. Njene ključne prednosti so, da živila najhitreje in po najkrajši poti pridejo do potrošnikov, manj obremenjujejo okolje ter imajo višjo biološko vrednost, saj so pobrana ob svoji optimalni zrelosti.

S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

Vzpodbujamo vas, da kupite lokalno pridelana živila neposredno pri lokalnih kmetih, kmetijskih zadrugah ali živilskih podjetjih.

Naj bo ta dan nekaj posebnega. Če je le mogoče, ga začnite s skupnim zajtrkom v krogu družine. Poskrbite za lepo pogrnjeno mizo in prijetno vzdušje.

Skupaj pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za »klasičen« Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Pri tem ste lahko starši skupaj z otroci ustvarjalni tudi več dni prej. Lahko na primer doma spečete kruh za zajtrk, pripravite stvari za svečan pogrinjek, se pogovorite, kje v kraju se lahko kupijo lokalno pridelana živila.

Podrobnejša navodila o poteku celega dne boste prejeli od razrednikov. Če želite izvedeti več o projektu, sledite  povezavi:https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

Pa dober tek!

Dostopnost