Select Page

V petek, 4. 10. 2019, nas je obiskala Desa Muck, ena najbolj plodnih in branih pisateljic na Slovenskem.

O njenem literarnem ustvarjanju bi lahko razglabljali v nedogled. Z njim navdihuje otroke, mladostnike in odrasle. Njen um je hiter in nabrit.

Letošnje šolsko leto smo se pridružili vseslovenskemu projektu MESEC NACIONALNEGA BRANJA, ki traja septembra in polovico oktobra, natančneje od 8. septembra –  svetovnega dneva pismenosti – in se zaključi konec tedna otroka v oktobru in ker je gospa Desa privolila, da nas v tem mesecu obišče in uradno otvori sezono bralne značke na šoli, beremo vsak dan njene knjige. Od Bolhe Megi, do Anice in mladinskih priročnikov Blazno resno o … ter Lažnive Suzi, vse to spoznavamo vsak dan pri urah slovenščine.

V športni dvorani, kjer smo se zbrali vsi od 1. do 9. razreda, smo poslušali sproščen pogovor, ki ga je vodila devetošolka Ema Batagelj ob pomoči drugošolke Leile Pal Jug z dobro razpoloženo Deso Muck, ki je na slikovit in humoren način odgovarjala na vprašanja. Tako smo izvedeli, da šole ni imela preveč rada, da je bila kar zahtevna najstnica s strogimi starši. Učitelj slovenščine je hitro opazil njen dar in napovedal, da bo nekoč napisala knjigo. Priznala nam je, da je imela vedno težave s samopodobo. Liki v njenih knjigah so izmišljeni, a se najde tudi v njih kaj avtobiografskega.

Gospa Desa ima zelo rada živali, zato nas je opozorila, da moramo z živalmi ravnati odgovorno.

Kot igralka ima raje oder kot televizijo, kot človek se rada druži, a ima rada tudi samoto, kjer je lahko sama s seboj.

Čas v njeni družbi je prehitro minil, veliko vprašanj je ostalo neodgovorjenih, zato si želimo, da nas še obišče.

Gospa Desa je ob koncu podpisovala »njene« knjige, ki so jih učenci prinesli s seboj in lepo je bilo videti, koliko učencev je čakalo na njen podpis.

Zapisala:
Sabina Ozmec

FOTOGRAFIJE