Select Page

V okviru dejavnosti Raziskujem zgodovino smo se z učenci odločili, da obeležimo  150-letnico javnega šolstva v Račah tako, da na okroglo mizo povabimo nekdanje učence naše šole, ki so danes uspešni posamezniki na različnih področjih. Na okroglo mizo z naslovom »Spomini iz šolskih klopi« so se 18. maja 2023 odzvali naslednji gostje: g. Dejan Židan, ga. Rosvita Pesek, ga. Kristina Kočan, ga. Alenka Dajčman, ga. Nevenka Hameršak Gril, g. Matjaž Tomanič, g. Miha Gorjaka, g. Marko Gorjaka, g. Božo Frajman, g. Peter Fingušt, ga. Helena Kodrič Mori, g. Martin Milec in g. Robert Pregl.

Gospa Nevenka Gril Hameršak, kot upokojena glasbena pedagoginja, je  OŠ Rače  obiskovala od leta 1965 do leta 1973. Njena generacija je letos praznovala 50 let, odkar so se poslovili od osnovnošolskih klopi. V spominu ji je ostal čas, ko so zbirali zamaške Talisove brezalkoholne pijače ORA, ki se prodaja še danes. Tovarna Talis iz Maribora je namreč za razrede osnovnih šol razpisala tekmovanje v zbiranju zamaškov takrat zelo priljubljene pijače. Kot razred so dosegli 2. mesto v vseslovenskem tekmovanju zbiranja zamaškov.  

Novinarka, televizijska voditeljica in zgodovinarka, ga. Rosvito Pesek, je leta 1971 začela obiskovati prvi razred v podružnični OŠ Podova. Njena razredničarka je bila ga. Milena Žbogar.

Ostalih sedem razredov je obiskovala v OŠ Rače. Povedala je, da jih je učitelj telovadbe g. Bruno Vindiš neprestano podil okoli igrišča, medtem ko so želeli  učenci igrati med dvema ognjema ali rokomet. Ta način poučevanja telovadbe je vplival na njo tako, da je ohranila veselje do gibanja, saj dnevno redno telovadi, teče ali  hodi.

Nekdanji minister, danes državni sekretar g. Dejan Židan je prvi razred obiskoval v šolskem letu 1974–1975, to je bilo obdobje, ko so bili slovenski smučarji zelo dobri: Bojan Križaj, Mateja Svet … Opisal je, da so se učenci zelo razveselili obvestil po šolskih zvočnikih, da se pouk prekinja in da se zberejo v jedilnici pred televizijskim ekranom, da so lahko gledali prenos tekem.

G. Robert Pregl kot samostojni podjetnik vodi družinsko podjetje. Osnovno šolo je obiskoval v letih 1979 in jo zaključil 1987. Spominjal  se je zimskih dni, ko so kurili v pečeh na trdo gorivo. Dim se je valil po razredih, tako da jim je včasih odpadla kakšna ura pouka. Opisal je opravljanje kolesarskega izpita, ki je bil pravi podvig, saj so vozili po makadamski cesti in vijugali med pletenimi košarami.

Okrogle mize se je udeležil tudi g. Božo Frajman, botanik, ki trenutno predava na univerzi v Innsbrucku v Avstriji. Šolo je obiskoval med leti  1983 in 1991. Spominjal se sprejema v pionirje in veselja ob mandarini in čokoladi – bili so drugačni časi, kot so sedaj. Bilo je veliko proslav ob državnih praznikih s pionirskimi čepicami in ruticami, končni izlet vseh razredov v Kumrovec v Titovo hišo, številne čistilne akcije v Račah in orientacijski pohodi.

G. Matjaž Tomanič je šolo obiskoval med leti 1988 in 1994 in je z njo povezan še sedaj. Kot direktor turistične agencije Pozejdon, ki domuje v gradu Rače, nam pomaga organizirati zaključne ekskurzije. Pravi, da ima na šolo same lepe spomine. Imel pa je tudi najboljšo razredničarko go. Romano Šabeder.  Opisal je dogodek, kako so pretentali g. Bruna Vindiša in namesto telovadbe raje odšli  k dramskemu krožku.

V istem obdobju je obiskovala OŠ Rače, ga. Kristina Kočan, pesnica in prevajalka, ki je za svojo knjigo poezije Selišča v letu 2022 prejela eno osrednjih pesniških nagrad pri nas, Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta. Njena razredničarka je bila Sabina Ozmec.

Povedala je, da je bila vsa leta predsednica razreda in da je v 8. razredu tudi vodila tradicionalno prireditev Pokaži, kaj znaš. Zaupala nam je, da je bila takrat, kar malo užaljena, ker ni dobila vloge pri vodenju valete. Razredničarka Sabina Ozmec se je odločila, da vodenje porazdeli na ostale učence v razredu.

Ga. Milena Žbogar, je opisala življenje na OŠ Podovi in v Račah, ko je bila razredničarka  naslednjim učencem, ki so obiskovali 1. razred: Dejanu Židanu Rosvitai Pesek, Robertu Preglu, Božou Frajmanu, Matjažu Tomaniču in Kristini Kočan. Z nekaterimi učenci so po 50 letih sedli za skupno šolsko klop in obujali spomine iz šolskih dni.

Ga. Helena Kodrič Mori, nekdaj novinarka, pevka, sedaj direktorica številnih finančnih podjetij ima na šolo lepe spomine. Šolo je obiskovala med leti 1981 do 1989. Ga. Helena je bila, kot sama pravi, »piflarka«, čeprav se ni veliko učila. Poslala nam je kar spričevalo zadnjega razreda s samimi peticami in ocenjenim vedenjem vzorno.

Opisala nam je dva dogodka, ki sta ji res segla v srce. V prvem razredu je učiteljica pokazala na krilo in želela, da učenci to poimenujejo. Helena je dvignila roko in povedala, da je to kikla in bila zgrožena, da to ni prav, saj je učiteljica želela knjižni izraz krilo. Obiskovala je  veliko interesnih dejavnosti, med njimi tudi pevski zbor. Na proslavi pred spomenikom NOB je nekaj deklet,  med katerimi je bila tudi sama, dobilo napad smeha, kar je g. Iva Partljiča zelo razjezilo in je svoje pevke pošteno skregal.

Uspešni odvetnik g. Peter Fingušt je obiskoval OŠ Rače od 1988 do 1996. Razredničarka je bila goa. Tatjana Tramšek. Izpostavil je  grafitno steno. Ko je obiskoval 7. razred  se je šola odločila, da bo steno na hodniku pred učilnico zemljepisa in zgodovine spremenila v grafit steno. Steno so prepleskali v belo barvo z namenom, da bi učenci ustvarjali umetniške grafite, risali in pisali brez pričakovanih sankcij. Da, danes bi učitelji osupli in vznemirjeni nasprotovali takšni ideji, vedoč, kaj jih čaka. 

Večja dograditev šole je bila leta 1990, kjer je potekal enoizmenski pouk za 380 učencev v 16 oddelkih. V tem letu je začela obiskovati osnovno šolo ga. Alenka Dajčman, danes uspešna fizoterapevtka. Opisala je, da so bili učenci takrat zelo povezani med seboj. V zelo lepem spominu ima tudi razredničarko go. Ivanko Fingušt, ki je bila izjemno dobra učiteljica matematike. Pa tudi go. Marjano Falež, ki jo je učila slovenščino. Povedala je, da učiteljica Slavica Čelofiga v petem razredu prikazala neskončnost premice tako, da je začela risati premico na , nadaljevala i po steni do vrat razreda. In nazadnje odšla skozi vrata.

G. Marko Gorjak in g. Miha Gorjak, uspešna podjetnika, zaposlena v družinskem podjetju Orodjarstvo Gorjak v Račah, sta šolo obiskovala na prelomu stoletja, in sicer g. Marko je šolo obiskoval v letih 1998 in jo zaključil 2006, g. Miha je mlajši in je šolo obiskoval od 2001 do 2010.

G. Marko nam je zaupal, da je bil kazensko vprašan pri učiteljici Tramšek, ki ga je zadela z vsemi vprašanji, a je dobil na koncu pet. Pri geografiji je  sošolec iskal na zemljevidu Afriko v Severni Ameriki, potem na Antarktiki, do Afrike seveda ni prišel. Predvsem pa se spominja takih dogodkov, ko so kaj ušpičili. Spomni se, da je sošolec Matjaž prinesel v šolo barvo za lase, katere posledice so bili obiski pri frizerju.

G. Miha Gorjak je priznal, da se ni rad učil. Ko je izvedel, da bo učiteljica pri nemščini spraševala, je pobegnil skozi okno.

V prvo generacijo devetošolcev je bil vključen uspešen nogometaš, kapetan NK Maribor Martin Milec, ki je začel člansko kariero v nogometnem  klubu Aluminij  v slovenski prvi ligi leta 2008, od leta 2014 do 1017 pa je bil član kluba Standard Liège. Danes šolo redno obiskuje kot oče, saj prihaja po svojo drugošolko. To je bila generacija sproščenih in razigranih sošolcev z razredničarko Sabino Ozmec, ki se je močno prizadevala, da učence pripravi na odhod v srednjo šolo. Izpostavil je načela označena s kratico DDV- DELO, DISCIPLINA, VOLJA, ki so pripomoglo k njegovim vidnim uspehom na področju  nogometa.

Z osebnimi zgodbami so se nekdanji učenci obujali prijetne spomine na življenje v šolskih klopeh. Prireditev so povezovali učenci dejavnosti Raziskujem zgodovino in David Reljić v sodelovanju z učitelji: Ireno Marković, Romano Zupančič, Boštjanom Šterbalom, Alešem Štaherjem, Kristino Milec, Sabino Ozmec in Marijo Zavernik ter jo še glasbeno obogatili pod vodstvom učiteljice Petre Efremov. Ob koncu pa so obiskovalce navdušili mladi igralci gledališke skupine OŠ Rače pod mentorstvom Petre Pipenbaher.

Irena Marković in Sabina Ozmec

Dostopnost