V četrtek, 15.2.2018, sva se z učiteljico Sabino Ozmec, odpravili v Ljubljano na prireditev literarnega natečaja Bodi pisatelj/ica 2018. Prireditev je potekala v čudoviti Plečnikovi zgradbi. Vstopili sva v zgradbo in se ponosno sprehodili po prekrasni rdeči preprogi, s številnimi kipci iz marmorja.

Začetek prireditve. Luči so se pogasnile. Radovedno sva se razgledali in videli množico ljudi, ki so tako kot midve nestrpno čakali na razglasitve. Voditeljica je začela razlagati, kako so veseli, da so dobili toliko prispevkov. Za osnovno šolo je prispelo celo 215 zgodb. Povedala je tudi, da je bilo res veliko resnih in temačnih zgodb, ki so jih napisali mladi. Predstavila nam je tudi dva znana igralca iz Mladinskega gledališča Ljubljana, ki sta doživeto prebrala odlomke iz nagrajenih prispevkov.

Podeljevanje se je začelo. Bila sem napeta. Tekmovala sem v kategoriji 2. triada. Nenadoma sem zaslišala svoje ime. Noge so se same od sebe dvignile in me sprehodile do odra. Bilo mi je zelo nerodno stati pred takšno množico ljudi. Voditeljica mi je potisnila pred nos priznanje in praktično nagrado. Vesela sem pograbila darila in kot prestrašen zajček odhopsala z odra. Dobila sem nagrado za posebno omembo. Z veseljem sem mentorici pokazala priznanje in praktično nagrado.

Po končani prireditvi sva se z mentorico udeležili ustvarjalnih delavnic. Učiteljica Ozmec se je udeležila delavnice kreativnega pisanja, jaz pa delavnice animiranega filma. Učiteljica, ki je vodila delavnico, nam je pokazala, kako se to dela. Najprej si prebereš zgodbo, ki je bila nagrajena in si izbereš glavne like. Na list papirja jih skiciraš in izrežeš. Če želiš, lahko karakterje tudi pobarvaš ter skupaj z drugimi udeleženci v skupini sestaviš zgodbo. Izdelke počasi premikaš in vsak premik s fotoaparatom slikaš. Na računalniku s posebnim programom animiranega filma lahko nekatere slike, ki ti niso všeč, tudi izbrišeš, na primer, če se na fotografiji vidi tvoja roka, ko si premikal like. Na koncu povežeš slike v animirani film in si lahko ogledaš svojo kreacijo.

V ustvarjanju animiranega filma sem se zelo zabavala in spoznala nove prijateljice. Ko smo končali, sva se z učiteljico Sabino Ozmec dobili pred dvorano in se klepetajoče, hihitajoče in navdušene vrnili v Rače.

Zoja Strmšek, 6.a

FOTOGRAFIJE

ANIMIRANI FILM