Select Page

Gospod Marko Furek uči na naši šoli glasbo in je poleg tega še učitelj klarineta, saksofona, kontrabasa, bas kitare in kitare, je član pop rock skupine Nude,  kjer nastopa kot basist, sodeluje pa tudi v drugih glasbenih zasedbah, kot so Zebra in ToTi big band Maribor.

Zasledila sem, da igrate različne instrumente, jih poučujete v glasbeni šoli, ste član v skupini Nude in se radi ukvarjate s športom. Vam to, da imate toliko obveznosti, predstavlja kakšno oviro?

To mi ne predstavlja velike ovire, saj vse delam z veseljem in z ljubeznijo, kajti z glasbo sem odraščal, saj je bil tudi oče glasbenik in je bila glasba pri nas doma. Šport pa mi pomaga, da ostajam v kondiciji in lahko zdržim vse te projekte,

Ste si kot otrok predstavljali, da boste tako uspešen glasbenik? Kaj ste pravzaprav želeli postati?

Že v osnovni šoli sem vedel, da bom glasbeni pedagog in da se bom ukvarjal z glasbo. Moja glasbena kariera se je začela v četrtem razredu, ko sem se vpisal v glasbeno šolo in začel z igranjem in učenjem klarineta, seveda pa sem pred tem večkrat spremljal očeta na koncerte in vaje, ki jih je imel s svojo skupino.

Izvedela sem, da ste imeli možnost na glasbenem področju sodelovati z znanimi slovenskimi glasbeniki. Nam lahko zaupate, kateri so to bili in na katero sodelovanje z znanim slovenskim glasbenikom ste najbolj ponosni?

Sodeloval sem z več znanimi slovenskimi ustvarjalci. Z Bilbi sem posnel pesem Hvala za vijolice. Ko slišite pesem, prisluhnite bas kitari, to sem jaz (smeh). Pa tudi s štajerskim raperjem 6pack čukurjem sem sodeloval, s starejšo generacijo narodno zabavne glasbe Otom Pestnerjem in Alfi Nipičem. Najbolj pa sem ponosen in vesel, ker sem tudi po duši rocker in rad poslušam slovensko skupino Šank Rock, da sem dobil priložnost, da sem lahko sodeloval z njihovim pevcem Matjažem Jelenom in imel z njimi nekaj nastopov, kar mi je bilo v veliko veselje.

Slišala smo tudi, da se ukvarjate s športom. Nam lahko poveste kaj več o tem?

S športom sem se resneje začel ukvarjati pri petindvajsetih letih. Takrat sem imel močnejšo postavo in sem  se v nekem trenutku odločil, da to spremenim postanem bolj fit. Začelo me je zanimati tudi bolj zdravo življenje, tako da sem popolnoma spremenil svoj način življenja. S športom in spremembo prehrane sem izgubil odvečne kilograme. Moje mnenje je, da ko ti nekaj “zleze pod kožo”, ne moreš s tem prenehati in res sem na nek način odvisen od športa.

Kaj pa še želite doseči v vaši glasbeni karieri?

Želim si seveda sodelovati z različnimi glasbeniki, znanimi ali neznanimi, saj sem mnenja, da glasba povezuje in razveseljuje. Mislim, da je moja misija v življenju, da predam znanje glasbe naprej in s tem tudi zabavam ljudi in jih spravljam v dobro voljo.

Ali imate razen glasbe in športa v življenju še kak drug hobi, ki vas veseli?

Niti ne. Zelo rad se družim s prijatelji in z njimi ohranjam odnos. Včasih rečem,  da sem bogat, ne finančno, a s tem mislim resno, saj imam veliko prijateljev in vem, ko potrebujem njihovo pomoč, se odzovejo na moj klic in mi pomagajo.

Kakšen je vaš življenjski moto, kaj vas motivira?

Motivira me pozitivna energija in pozitivno mišljenje. V življenju moramo biti srečni, ker se mi zdi, da če pozitivno razmišljaš, se da vsak problem rešiti.

Ker ste član več glasbenih skupin, verjamem, da ste na svoji glasbeni poti zelo uspešni. Na kateri dosežek ste najbolj ponosni?

Najbolj ponosen sem na dvajseto obletnico skupine Nude, saj smo takrat imeli koncert s simfoničnim orkestrom. Na odru nas je bilo okrog šestdeset: simfonični orkester, skupina in pevski zbor. To je bil nekakšen vrhunec skupine Nude, ker smo nastopali tudi v Cankarjevem domu, v Ljubljani in na Celjskem gradu. To so res lepi spomini in zame tudi veliki dosežki.

Kje se vidite čez deset let?

Čez deset let ne vidim velikih sprememb. Želim se ukvarjati z glasbo še naprej. Mogoče si želim tudi kakšno stopničko višje, da bi bil še bolj prepoznaven kot basist. Rad bi sodeloval še z veliko glasbeniki, tako da imam še cilje. Tudi eden izmed mojih skritih ciljev je, da nastopam pred dvajset tisoč glavo množico (smeh).

Kako vam uspe uskladiti urnike z vsemi dnevnimi obveznostmi, ki jih imate kot basist v skupinah in učitelj glasbe ter instrumentov?

Moj urnik je kar zapleten, tudi šport in privatno učenje, ampak sem vesel, da si na začetku šolskega leta lahko tako uredim urnik, da nič ne gre navzkriž. Je pa tudi res, da igram v več skupinah in se zgodi tudi, da imam dva koncerta z dvema skupinama na isti dan, ampak imam tudi kolege basiste, ki so na nek način na “rezervni klopci” in me lahko tudi zamenjajo.

Od kot so prišle ideje za ime skupine Nude? Zakaj ravno to ime?

V prevodu to pomeni goli. Od našega bobnarja sem izvedel, da so s tem želeli povedati, da so pristni, da se ne skrivajo in pokažejo to, kar so.

Ker učite veliko glasbenih instrumentov in ste učitelj glasbenega pouka, kaj želite dati učencem skozi glasbo?

Učence želim predvsem naučiti, kaj jim lahko glasba vse prinese, kako jim lahko pomaga, saj se bodo z glasbo srečevali celo življenje. Verjamem, da glede na to, da sem glasbenik, slišim glasbo malo drugače in jim želim prikazati ravno to, kakšen čudež je glasba. Sam sem mnenja, da bi si med mladimi glasba morala zaslužiti malo več spoštovanja, ampak moj cilj je, da to prikažem otrokom in upam, da bodo sprejeli moje znanje in nasvete.

Kako bi opisali sebe, če bi na voljo imeli samo eno besedo?

Opisal bi se z besedo veseljak, ker sem rad vesel in pozitiven.

Ali imate mogoče kakšne vzornike na glasbenem področju, ki so vam všeč in si želite postati kot oni?

Ja, seveda. Kot basistu sta mi bila velika vzornika že pokojni Jaco Pastorius in John Patitucci. Moj vzornik je tudi glasbenik Lanny Cravitz, saj sem ga poslušal že kot osnovnošolec. Zadnje čase pa me tudi zelo inspirira Luka Dončić in mi daje motivacijo.

Hvala, da ste si vzeli čas in odgovorili na moja vprašanja.  Želim vam, da bi dosegli vse zastavljene cilje in učence navduševali z glasbo.

Intervju: Manca Škerlak, 7.a